Els 10 i no més: discursos inspiradors

10 i no més

En un moment com l’actual en què els discursos que escoltem en el nostre dia a dia són menys creïbles i menys inspiradors que els que escoltem en la ficció, hem volgut buscar 10 discursos inspiradors.

Discursos de diferents temes, de més incendiaris o de més mundans; moments involucrats en causes socials o més aviat reflexions íntimes i personals. Això sí, 10 i no més!

‘The Newsroom’


Comencem amb un moment espectacular. Una d’aquelles escenes que queden gravades en la ment, i això que era la primera escena de la sèrie ‘The Newsroom’.

La ficció creada per Aaron Sorkin té molts discursos sobre la moralitat i l’ètica del periodisme, però aquest és probablement un dels més destacats.

La sèrie mostra les peripècies d’un grup de periodistes per realitzar un informatiu rigorós i punyent, sense oblidar les pressions que rep la cadena.

‘John Adams’

La ficció que narra la història de la independència dels Estats Units és una producció en la qual t’hi endinses de seguida. Els personatges, profunds i ben construïts, et condueixen en el drama mentre es construeix el nou país. En el moment polític i social actual és molt complicat no comparar la sèrie amb el que està passant a Catalunya.

El discurs de llibertat que John Adams fa en aquesta escena podríem veure’l en el Parlament de Catalunya en una de les sessions maratonianes que hem viscut recentment.

‘Doctor Who’

La mítica sèrie de la BBC té molts moments espectaculars i inspiradors. El personatge del Doctor té sempre la paraula justa per inspirar als que l’envolten, així que ha sigut complicat elegir tan sols un moment.

El discurs en contra de la guerra que fa el Doctor en aquesta escena no podia faltar en aquesta llista. Les paraules són plenes de força i la interpretació és dura, contundent i directa, d’aquelles que fiquen la pell de gallina.

‘Sense8’

Una de les sèries, dels últims anys, que té més defensa de les llibertats és ‘Sense 8’. Al llarg de la ficció de les germanes Wachowski hi ha diferents discursos defensant l’amor, les diferents orientacions sexuals, la llibertat…

El personatge de la Nomi Marks és una noia transsexual i enamorada d’una altra noia. El discurs que fa en uns dels primers episodis de la ficció és tota una declaració d’intencions que encoratja a qualsevol.

‘Borgen’

Una de les sèries europees de més èxit dels últims anys és, sense dubte, ‘Borgen’. Tots volem un President o un Primer Ministre com la Birgitte Nyborg. Sincera, professional, amb ideals convençuts i sempre sap què ha de dir.

En aquesta escena, la Primera Ministra es dirigeix al Parlament danès defensant els drets de les dones per exercir com a polítics.

‘Breaking Bad’

La por és quelcom humà, quelcom que ens paralitza. Algú com el protagonista de ‘Breaking Bad’ coneix la por de prop, és algú que conviu amb ella.

Per això no hi ha ningú millor per parlar de la por i com enfrontar-te a ella que Walter White.

‘Cites’

La producció de TV3 basada en la sèrie anglesa ‘Dates’ és tota una oda a l’amor i a les diferents formes d’estimar. El conjunt d’imatges d’una Barcelona romàntica és un dels trets identificadors i més recordats de la ficció.

L’amor ens fa vulnerables com a persones, i per això de vegades fa por. En aquesta escena, el personatge interpretat per Biel Duran fa un discurs a favor de ser valents enfront de l’amor, i deixar-se portar.

‘The West Wing’


Una de les sèries de política més longeves de la història. La ficció narra la història del President dels Estats Units, Josiah Bartlet, que governa amb profundes conviccions i ideals.

El discurs que fa el protagonista de la sèrie en contra de l’opinió homòfoba d’una periodista, ple d’ironia i utilitzant l’argumentari de la comunicadora per posar les seves pròpies paraules en contra seva és, sense dubte, espectacular.

‘Sons of Anarchy’


La màgia de la ficció del grup de motoristes es basa en la profunditat i contundència dels seus personatges. La capacitat de contradicció que tenen els protagonistes entre ells, i amb ells mateixos, és el més interessant de la sèrie.

En aquesta escena, Jackson “Jax” Teller reflexiona sobre què ha fet i el què ha de fer.

‘The Crown’

En aquest discurs ens trobem una defensa de les tradicions, per molt exagerades que puguin semblar. L’escena de la coronació d’Isabel II amb tota la parafernàlia que això comporta (i més en un país com Gran Bretanya) és la protagonista d’aquesta elecció.

La ficció, basada en l’obra de teatre de Peter Morgan ‘The Audience’, explica la relació entre el Palau de Buckingham i el número 10 de Downing Street.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *