Aquella nit que Martin Luther King va salvar l’Enterprise

Histèries de la TV

Hi ha moltes coses a explicar de l’univers televisiu d’‘Star Trek’. La ficció original, d’igual manera que les següents, va trencar moltes fronteres.

Possiblement, quelcom que avui no ens sorprendria gens, com que una dona negra interpretés un personatge de pes en una ficció popular, en aquell moment donava esperances als qui lluitaven pels seus drets. Estem parlant del personatge interpretat per Nichelle Nichols, la comandant Uhura. A dins l’Enterprise no es feia res sense passar per ella.

Així i tot, Nichols no veia l’exemple que ella i el seu personatge donaven a la societat. No s’adonava de com la gent la veia: una dona negra que no era serventa sinó que era una dona intel·ligent i culta que mantenia el control d’una nau i era tractada com una igual per tots.

Com que d’això no n’era conscient i n’estava una mica cansada de la sèrie, quan li van oferir participar en una obra a Broadway, Nichols va escriure una carta de renúncia. Estava decidida en deixar la mítica ficció.

Però, com en un bon episodi d”Star Trek’, de casualitat i abans que entregués la carta, l’actriu va coincidir en una festa benèfica amb el Doctor Martin Luther King. Ell es va presentar assegurant que era el seu fan número u i ella es va quedar glaçada.

King li va explicar la importància del seu treball en la sèrie per al moviment dels drets civils i va evidenciar que “els negres existim en el futur perquè vostè és allà”. Nichols li va explicar que pretenia deixar la sèrie i el Doctor King li va treure del cap amb els seus arguments. “No pot abandonar la sèrie. Està ajudant a canviar la mentalitat de la gent de tot el món. Perquè, per primera vegada i a través seu, ens hi veiem nosaltres, pel que podem ser, pel que estem lluitant i pel que ens manifestem”.

Aquella mateixa nit, Nichelle Nichols va decidir llençar la carta a les escombraries i seguir amb el seu paper a l’Enterprise. Va comprendre la dimensió i la importància del seu rol. De fet, entre altres, grans professionals com la Dra. Sally Ride, la primera dona nord-americana a viatjar a l’espai, i el coronel Guion Bluford, el primer astronauta negre, han assegurat que va ser la comandant Uhura qui els va influir per acabar a l’espai.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *