10 i no més: autors que omplen la petita pantalla

10 i no més

Els llibres són una gran font d’inspiració per a la petita pantalla. Molts dels èxits internacionals de l’actualitat tenen el seu origen entre les pàgines d’una novel·la més o menys coneguda. Bona part del moment dolç que viuen les sèries és gràcies als autors dels llibres amb què es basen.

Per això hem seleccionat 10 autors que han omplert o ompliran la petita pantalla, autors que veuen com es fan realitat, més o menys, els seus personatges. Això sí, 10 i no més!

Margaret Atwood:

 • ‘The Handmaid’s Tale’
 • ‘Alias Grace’
 • ‘MaddAddam’

Un dels noms més de moda entre els escriptors adaptats és sens dubte el de Margaret Atwood. L’èxit indiscutible de la primera temporada de la ficció ‘The Handmaid’s Tale’ basada en la seva novel·la anònima l’ha convertit en una escriptora desitjada per tots els productors. ‘The Handmaid’s Tale’ no només ha sigut un gran èxit d’audiència sinó que ha guanyat pràcticament tots els premis importants d’aquesta temporada, entre els quals trobem els Emmy i el WGA Awards.

Després que la plataforma Hulu adaptes aquesta novel·la, Netflix va decidir agafar un altre llibre d’Atwood, ‘Alias Grace’, i convertir-lo en sèrie. El projecte té una qualitat impressionant i respecta molt la novel·la, però l’èxit d’audiència, que sí que va tenir, no és comparable amb el de ‘The Handmaid’s Tale’.

Ara, Anonymous Content i Paramount Tv., estàn preparant una sèrie sobre la trilogia ‘MaddAddam’, composta per les novel·les ‘Oryx and Crake’, ‘The year of the Flood’ i ‘MaddAddam’.

Philip K. Dick:

 • ‘The Man in the High Castle’
 • ‘Philip K. Dick’s Electric Dreams’

L’escriptor americà conegut per novel·les de ciència-ficció com ‘Els androides somien en xais elèctrics?’ amb què es va basar la pel·lícula ‘Blade Runner’, tampoc s’ha quedat sense una adaptació d’un dels seus llibres a la petita pantalla.

En aquest cas, el llibre que Amazon va decidir adaptar va ser ‘The Man in the High Castle’, una novel·la que narra com serien els Estats Units si la Segona Guerra Mundial l’hagués guanyada Hitler.

Tanmateix, la mateixa companyia també ha llençat la sèrie ‘Philip K. Dick’s Electric Dreams’, després que ja s’estrenés pel canal britànic Channel 4 amb anterioritat. De fet, aquest projecte és una antologia on cada episodi de la sèrie està basat en un relat curt diferent de l’autor.

Laura Gallego:

 • ‘Memòries d’Idhun’

Durant molts anys Laura Gallego negava tots els rumors sobre una possible adaptació cinematogràfica o en forma de sèrie d’una de les seves sagues més exitoses, ‘Memòries d’Idhun’. Gallego sempre apuntava que no es podria adaptar mantenint l’esperit perquè es retallarien moltes coses de les novel·les.

Ara, després de molt temps, sembla que hi ha un projecte d’adaptar bé la seva trilogia. La plataforma encarregada de portar l’univers de Gallego a la petita pantalla és Movistar+, que sembla que de moment té prevista una primera temporada de 10 episodis.

Qui sap?, potser aquest és la primera de moltes adaptacions de les novel·les de l’escriptora valenciana. Qui no vol una adaptació de ‘Les cròniques de la torre’?

Neil Gaiman:

 • ‘Neverwhere’
 • ‘American Gods’
 • ‘Good Omens’
 • ‘The Sandman’

Un altre dels grans escriptors de moda per adaptar és sens dubte Neil Gaiman, qui probablement sigui un dels escriptors amb més adaptacions a la petita pantalla. La versatilitat i la seva prodigiosa imaginació de Gaiman, ha inspirat a moltes ficcions.

Possiblement una de les adaptacions més exitoses és ‘American Gods’, que segueix a l’expresidiari Shadow Moon i el misteriós Mr. Wednesday a través d’un viatge al centre dels Estats Units, revelant una guerra entre els déus del món antic i els nascuts en l’Edat Contemporània.

Tot i l’èxit d”American Gods’, la primera història de Neil Gaiman en ser portada a la televisió va ser ‘Neverwhere’, que es va emetre a la cadena britànica BBC Two l’any 1996. La ficció segueix la línia narrativa de Gaiman, descrivint mons invisibles i paral·lels, però també és una de les millors guies de viatge que hi ha sobre Londres.

Terry Gilliam va intentar adaptar ‘Good Omens’ en una pel·lícula, però finalment Starz i Amazon Prime seran els encarregats d’adaptar en forma de sèrie aquesta novel·la que va escriure Gaiman conjuntament amb el malaguanyat Terry Pratchett.

No podem deixar de parlar de ‘The Sandman’, una adaptació maleïda, que després de molts anys intentant portar-la a la gran pantalla, tot apunta que acabarà sent una sèrie.

Douglas Adams:

 • ‘Dirk Gently’s Holistic Detective Agency’

Douglas Adams és, probablement, un dels escriptors de ciència-ficció més divertits dels últims temps. La seva saga més coneguda no ha tingut una adaptació en forma de sèrie però si de pel·lícula, ‘Guia de l’autoestopista galàctic’.

La saga literària que la BBC Amèrica sí que va decidir adaptar en forma de sèrie va ser la delirant ‘Dirk Gently’s Holistic Detective Agency. Aquesta adaptació protagonitzada per Samuel Barnett i Elijah Wood, ha durat dues temporades amb unes dades d’audiència més aviat modestes, tot i que la crítica s’ha desfet en elogis sobretot per la primera temporada.

Així i tot, Douglas Adams també ens sona perquè és el responsable d’alguns dels episodis més delirants de la mítica ‘Doctor Who’.

Arthur Conan Doyle:

 • ‘The Adventures Of Sherlock Holmes’
 • ‘Sherlock’
 • ‘Elementary’

Arthur Conan Doyle és un dels grans noms de la literatura, va ser qui va crear el detectiu, probablement, més famós de la història. És per això que les seves novel·les sobre Sherlock Holmes tenen múltiples adaptacions tant en cinema com en sèries.

Probablement una de les més reeixides sigui ‘Sherlock’ una adaptació bastant fidedigne ambientada en el present. Aquesta adaptació que ha generat una massa de fans considerable, consta de la interpretació del mític personatge més excèntrica i excel·lent. En aquest projecte de la BBC no hi falla res, el binomi protagonista, interpretat per Martin Freeman i Benedict Cumberbatch, així com els guions i la fotografia, tot juga a favor de l’adaptació.

Actualment també tenim en pantalla ‘Elementary’, també ambientada en l’actualitat. A aquesta adaptació americana li han fallat algunes coses. La primera, que va sortir més o menys al mateix moment que l’anterior deixant l’americana relegada. A més, probablement la falta més gran d”Elementary’ és que resulta massa americana i es perd l’elegància anglesa del personatge. Així i tot és una digna adaptació.

Però si hem de destacar alguna adaptació, no pot faltar la de ‘The Adventures Of Sherlock Holmes’ protagonitzada per Jeremy Brett. Aquesta ficció, que es va estrenar el 1984, és l’adaptació mítica de les novel·les de Conan Doyle.

Ara, s’està preparant una adaptació de la saga de llibres de Nancy Springer‘Enola Holmes Mysteries’, sobre la germana de Sherlock Holmes, Enola, que serà interpretada per Millie Bobby Brown.

J. K. Rowling:

 • ‘La vacant imprevista’
 • ‘Strike’

No cal presentació per la gran J. K. Rowling, qui lluny de quedar-se estancada amb un tipus de novel·la o de què el seu personatge més conegut ofusques les seves altres novel·les, demostra amb tinta que té màgia pròpia.

Just després d’acabar la saga literària de Harry Potter, Rowling va escriure ‘La Vacant imprevista’, una novel·la adulta i costumista que s’endinsava en un petit poble anglès. No va fer falta esperar gaire perquè la BBC ens oferís poder gaudir d’una adaptació a la petita pantalla que, encara que no va convèncer a tothom, va tenir una bona audiència.

Ara, la cadena pública britànica està adaptant la saga de novel·les de misteri que l’escriptora ha firmat sota el pseudònim de Robert Galbraith. La ficció, que encara no té data d’estrena, ja s’està rodant i narrarà les aventures i desventures del poc convencional detectiu Cormoran Strike i de la seva intel·ligent sòcia Robin Ellacott.

Sílvia Soler:

 • ’39+1′

TV3 fa uns anys va decidir adaptar en forma de sèrie un llibre de Sílvia Soler que va ser tot un èxit. ‘39+1’ va arrencar a la televisió pública catalana sent líder d’audiència i, tot i que va acabar amb una petita davallada d’espectadors, l’experiment va sortir bé.

La història entrava dins de les cases i generava debat, sobretot entre la gent de l’edat de la protagonista que es podien sentir més identificats.

Sílvia Soler és una de les grans escriptores de casa nostra, i no ens faria cap nosa veure una altra adaptació d’algun dels seus èxits.

George R. R. Martin:

 • ‘Joc de Trons’
 • ‘Nightflyers’

Creador d’una de les sagues literàries més conegudes dels últims anys, George R. R. Martin, també s’ha guanyat un lloc d’honor entre els escriptors més seriòfils.

Evidentment, no es pot parlar de Martin, sense mencionar ‘Joc de Trons’, que s’ha convertit en tot un fenomen mundial. Aquest any acabarà amb la seva última temporada la ficció que adapta les novel·les de George R. R. Martin, però ja sembla inevitable que hi hagi vàries sèries derivades. De fet, amb el cas de ‘Joc de Trons’ passa un fet estrany, i és que resulta que s’està gravant l’última entrega abans que hagi sortit l’últim llibre.

Així i tot, la imaginació prodigiosa de Martin viatja més enllà de ‘Joc de Trons’ i és que Syfy ja està treballant amb una ficció que adapti la novel·la ‘Nightflyers’ que ja va tenir una adaptació al cinema l’any 1987.

Stephen King:

 • ‘Under the Dome’
 • ‘The Dead Zone’
 • ‘The Mist’
 • ‘22/11/63’
 • ‘Castle Rock’

Si vas a una llibreria a l’apartat de misteri o novel·la negra el nom que més veuràs serà el seu. I és normal que el rei del misteri hagi tingut tantes adaptacions en sèries.

L’adaptació més moderna d’un dels llibres d’Stephen King va a càrrec de la plataforma Netflix que ha fet una versió del seu mític ‘The Mist’. Tot i que l’adaptació no ha tingut una gran rebuda ni per part de la crítica ni per part dels usuaris de la plataforma, la ficció s’ha mantingut amb prou bona forma.

Possiblement l’adaptació més recordada és la de ‘The Dead Zone’, ‘La Zona Morta’, que TV3 va emetre l’any 2006. Una adaptació que va tenir molt bones dades d’audiència tot i que la crítica no va ser tan indulgent. La ficció se centrava amb en Johnny Smith, un mestre de ciències interpretat per Anthony Michael Hall, la vida del qual canvia radicalment arran d’un greu accident de cotxe que el deixa en coma durant sis anys.

Una altra recent sèrie sobre un dels seus llibres és ‘Under the Dome’, una ficció que tothom coincideix en dir que si no s’hagués intentat allargar excessivament, era una bona adaptació.

Aquest any arribarà el projecte en què J. J. Abrams i la plataforma Hulu adapten l’univers ampli de King. ‘Castle Rock’, població fictícia típica en les novel·les d’Stephen King, serà el lloc on diferents personatges i trames de les novel·les de l’escriptor s’entrellaçaran formant una història conjunta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *